House N
completed, Zagreb, 2008.

House N is situated in a quieter secondary neighborhood on Pantovcak street in Zagreb, perched in the western hills and boasting a delightful panoramic view of the forest and the city.
A relatively narrow steeply sloping and elongated plot was the key element that defined the position and layout of the house. Close proximity to neighboring buildings on the eastern and southern borders of the plot influenced the house's relatively compact design with a reduced number of openings in these two façades. Directions of movement in the interior were additionally accentuated within the external volume of the house and represent its main design element. The entire house, its façades and the roof are covered with the same material, dark brown HPL panels, which, in contrast to large openings, make its volume more compact.   
The ground floor consists of a living area, which extends to the outer environment through wooden terraces, some of which are roofed over, while others are open to the sky, winding up in completely natural pebbled areas amid grass. Unlike the living room and the dining area, contact between the kitchen and the exterior is not as direct. Nevertheless, the placement of the kitchen in an otherwise unfavorable position in relation to neighboring homes and the surrounding terrain was auspiciously counterbalanced by the introduction of a broad corner window set level with the garden lawn. Hence the work surface, placed alongside the window, appears to stretch out toward an open expanse of the garden.
The unfortunate position of an access road running alongside the entire length of the plot makes opening from the living room area to the most desirable southern vantage impossible. Consequently the southern area is modestly covered in a triangular glass shell that rises towards the southwestern corner and connects to the expansive glass surfaces of the western part of the house which are wholly open, thus connecting the living room with the garden.  
The main accent in the interior is a wide two-floored hall that signifies the main connector of the ground and first floors. It is dominated by a hanging Poulsen "artichoke" bathed in diffuse zenithal lighting that comes from a high main window and gives the entire area a unique atmosphere. The first floor consists of intimate areas; a work area, parent and children's zones, from which one may take in a most breathtaking view through a corner window.  
Floors of oiled teak and white walls create a respectable foundation for any color intervention which might take place in the future. Special attention was given to the lighting of the rooms. Toilet and wardrobe areas are lighted with roof lights in order to provide them with as much natural and superior quality illumination as possible. The fitness room is situated in the basement and gets its only source of light through round glass ceiling lights placed along the southern glass surface of the living area floor.
Simplicity and compactness of volume, a limited choice of materials and resultant colors in the end make the house look like a piece of fine dark chocolate placed atop a green meadow.

PROJECT NAME House N

PROJECT NO 128

PROGRAM housing

STATUS completed

PROJECT 2005-2006

CONSTRUCTION 2006-2008 , planned

LOCATION Croatia, Zagreb

SITE AREA 746 m²

GROSS FLOOR AREA 480 m²

VOLUME 1787 m³

FOOTPRINT 175 m²

ALTITUDE 285 m

AUTHOR 3LHD

PROJECT TEAM Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Paula Kukuljica, Josipa Knez

PROJECT TEAM COLLABORATORS Romana Ilić, Lucija Staničić

BUILDING PHYSICS B.M.P. - Mateo Biluš

STRUCTURAL ENGINEERING Palijan - Ivan Palijan

HVAC Bramini - Miroslav Janičijević

ELECTRICAL ENGINEERING IPZ-elektroinženjering 22 - Branko Čorko

PLUMBING AND DRAINAGE Avoka-Ing - Vedran Vrabec

SMART HOUSE SCHRACK Energietechnik - Eugen Zeneral

SECURITY SYSTEM Elteh - Milivoj Kovačić

BILL OF QUANTITIES Štefica Prosinečki

LANDSCAPE DESIGN Ines Hrdalo

PHOTOGRAPHY Damir Fabijanić