House J
completed, Zagreb, 2005.

The family house J is located in an environment that is typical for the slopes of Sljeme, with randomly situated and unplanned detached houses of various sizes and layouts. The site is very steep and access is difficult. The design was commissioned by a typical family - parents, children and grandmother.The steep terrain defined the shape of the house, not merely its orientation, but also the specific access to it via the existing utility facility, a lift and a bridge. On the first level are the main entrance and the grandmother's flat; on the second level is the family and common use area, and the third level - which is extended towards the east - is intended for the children. A large layout provides for an atrium in the center of the house; the kitchen, dining room, utility rooms and parents' areas with a separate bathroom and a closet-room are grouped around it.Open views and the open atrium create a space which is a combination of light and dark. Large glass walls along the full height of the level and a glass cupola above the main stairs allow light into and guide it through the house space. The living room and the dining room open on to terraces with views across the city and to Sljeme.The third important conceptual element of the house is the woodwork and its application.

PROJECT NAME House J

PROJECT NO 041

PROGRAM housing

STATUS completed

PROJECT 2000-2002

CONSTRUCTION 2002-2005

LOCATION Croatia, Zagreb

SITE AREA 1641 m²

GROSS FLOOR AREA 385 m²

VOLUME 1155 m³

FOOTPRINT 288 m²

ALTITUDE 305.50 m

CLIENT Zdravko and Pavica Jakobović

AUTHOR 3LHD

PROJECT TEAM Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Koraljka Brebrić Kleončić, Siniša Glušica

MODEL Petar Mišković

PHOTOGRAPHY Sandro Lendler