Park Kneževa Residential Block

Zagreb

Geolocation
45°48'20'' N
15°59'11'' E
Address
Kneza Branimira - Kneza Borne Street
City
Zagreb
Country
Croatia

Residential block Park Kneževa provides a pedestrian link between Branimirova and Bornina Streets and access to public facilities in the block interior. Buildings inside the block are surrounded by a park, in interaction with the greenery due to their variable heights and floor plans. In terms of content, the block unites several typologies: housing, business premises and an urban park. 

The project is located in a down town block in Zagreb, near the railway. It is the area of the residential and industrial block of the former Nada Dimić factory and Penkala factory. Since the factories closure in the 1990s, the buildings in the zone between the two streets have deteriorated and have been removed. This created a large empty space in the very center of the city, which enabled high-quality urban-architectural intervention.

The analysis of Zagreb’s tradition of lower town blocks, public passages that are always present in them, tall buildings and parks within the blocks has resulted in the concept of a new green urban block. The quality of Zagreb’s downtown block structure, which inspired the project, enables quality urban life, unique lifestyle and cultural opportunities within a high urban density.

The project includes several different housing typologies. Two-story houses in a row with a front garden (the so-called townhouse) in the quiet interior of the block allow a very high-quality life in contact with the terrain. There are also apartments with larger terraces that increase the quality of life outdoors, apartments with large loggias, overlooking the city, and the largest apartments on the top floor, with terraces and a panoramic view of Zagreb.

In order to make the area of the Park Kneževa block completely green and visually unified, the investor carried out the reconstruction and energy renovation of the façades of 4 neglected neighbouring buildings, within the project.
Additionally, there was a large self-standing structure, 50 m long and as high as 12 m, installed facing the neglected area bordering the plot of land, which features a net on which creeping plants are allowed to grow, thus turning that view green as well. 

The public passageway through the block is a new green landscape that maximizes the green areas, with transitions between public, semi-public and private zones, with gradual shifts from lawns to low greenery and to high forest planting.
Many plants in the surroundings, on the green roofs and numerous jardinières on all levels of the structure, together with the watering and drainage system, provide a special sight and experience and create a unique green oasis for living. 
The plants, that are considered to be outer elements of the building and a part of the façade, are cared for by the investor’s facility management company, in order to continue to be of the highest quality throughout the lifetime of the building.

The lobbies in each of the buildings are the first contact of residents with the interior. Therefore, they are conceived in order to leave the impression of a residential area, by their atmosphere and warmth. In each of the lobbies there is a mural which is the work of a renowned Croatian artist.
All the lobbies, as well as all the hallways to the apartments on each floor, are heated and cooled to ensure the maximum comfort of living.
 

The children's playground in Park Kneževa is also open to children of all the city’s inhabitants. All the play equipment was selected to stimulate creativity - there are no slides and swings in the playground, but there are body balance devices, an abacus, boards with numbers and letters, and there are painted lines on the ground and shapes for imaginary games (hopscotch and others…).

One of the special features and additional facilities in the block is a day-nursery, built as a separate structure, entirely made of wood. 

The entire load-bearing structure is wooden — the walls  are a system of wooden columns filled with slats  (the so-called 2x4 system), the ceilings are made of wooden panels on load-bearing wooden laminated beams. The facade is made of ventilated wooden cladding. All openings, windows and doors are also wooden.

Fact Sheet

Project name

Park Kneževa Residential Block

project number

291

program

residential, office

status

completed

project

2019 - 2020

Construction

2020 - 2022

Location

Croatia, Zagreb, Kneza Branimira - Kneza Borne Street

Site area

10022 m²

Size

29828 m²

volume

155794 m³

Footprint

4991 m²

altitude

115 m

author

3LHD

client

VMD model

Project team 3LHD

Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Paula Kukuljica, Zoran Šuša, Goran Mraović, Ana Mikelić, Jure Živković, Filip Tomaško, Ivona Šimunović, Nicky Vojvodić, Zrinka Vrkić, Vesna Jelušić, Sofija Vrtarić, Luka Cindrić, Ana Bjelić, Sanja Jasika Lovrić, Mia Andrašević, Vibor Granić, Dominik Žuvela, Dalia Colić, Marijana Pivac, Daša Manojlović, Nives Krsnik Rister, Josip Babec Šuša, Lorena Jelinek

Project team VMD Model

Majda Vidović, Nina Sarić Zubović, Iva Đaković Margan, Vedran Roljić

Project team collaborators

Arhimetrik - Marko Zeko, Matija Kokot, Tomislav Šolto

Illustration (competition stage)

Ida Ister

Artistic murals

Jelena Bando, Tomislav Buntak, Fedor Fischer, Danko Frišćić, Matko Vekić, Zlatko Vrkljan

Signage and environmental graphics design

Lana Cavar, Narcisa Vukojević, Hrvoje Živčić

Structural Engineering

Almes-eko - Ana Martina Bakić, Mia Andrašević; Studio Arhing - Juraj Pojatina, David Anđić

Electrical Engineering

ATP projektiranje - Branko Knežević

Mechanical Installations

ATP arhitekti inženjeri - Ana Islamović

Plumbing and Drainage

ATP arhitekti inženjeri - Ana Islamović

Fire safety

Inspekting - Maksim Carević, Josip Radeljić

Traffic Planning Project

C5 Koncept - Boris Leović

Landscape Design

Dionaea-vrtovi - Nataša Tiška Vrsalović

Irrigation project

In-Aqua - Damir Čizmek

Building Physics, Details

AKFZ studio - Mateo Biluš

Sprinkler installation

ALING - Mladen Vujnović

Bill of Quantities

Forel projekt - Lucija Ivas

Foundation Pit Protection

Grasa - Živko Mihovilović

General Contractor

Team Građenje

Photography

Jure Živković

Construction site supervision

VMD Grupa

Blacksmith (block entrance doors)

Franjo Vinković

Geodetic survey

Knez-invest - Ante Knez


Construction site

Photos

Drawings

Details

Back to top Back to projects