House J2
completed, Zagreb, 2007.

The family house for a couple with children is located in the green residential part of the city of Zagreb. The former family house was built in the 1950s on a steep hill slope and did not fully use all the advantages of the site nor did it meet the requirements of contemporary living standards. The beautiful view to the city and large garden was not valued appropriately. On both sides the site is bordered by a street and a high building. These contextual facts determined the concept and the shape of the new project. The "L" layout with closed fronts "protect" the house from the street and the neighbouring building. At the same time the garden has been redesigned with all the main rooms in the house oriented towards it.
The living room, dining room and kitchen form a unique space and together with a swimming pool are built into the ground. In this way, being at the same level and separated from each other by a glass wall they bring the garden into the house. The house entrance is above, at street level, together with garage, storages, closet-space and studio. The family area is above the entrance space along with the living and dining rooms.The materials used for the façades correspond to the spatial organization of facilities. The living and dining spaces are separated by glass walls which completely open the living space to the outside; on the other hand, the bedroom walls are alternatively panelled by wooden boards.

PROJECT NAME House J2

PROJECT NO 101

PROGRAM housing

STATUS completed

PROJECT 2004-2005

CONSTRUCTION 2005-2007

LOCATION Croatia, Zagreb

SITE AREA 687 m²

GROSS FLOOR AREA 396 m²

FOOTPRINT 159 m²

ALTITUDE 201.5 m

CLIENT IGNA

AUTHOR 3LHD

PROJECT TEAM Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Irena Mažer Hranuelli, Marin Mikelić

PROJECT TEAM COLLABORATORS Paula Kukuljica, Lucija Staničić, Marija Babojelić, Ivan Palijan

PHOTOGRAPHY Damir Fabijanić

LINKS WAN World Architecture News